Kompas voor de zorg
We weten niet meer welke richting we op moeten gaan: op afdelingen, binnen organisaties, in de zorgketen, het zorgnetwerk en zelfs de beleidsmakers in Den Haag. Het is onduidelijk hoe we kosten kunnen beperken – liefst terugdringen – en tegelijk de druk op de zorg weg te nemen. Gelukkig zijn er mogelijkheden.
Corona is een blijvertje, wen er maar aan! Variant 34 staat al gepland voor 2026. Ook long covid zal de druk op de zorg doen toenemen. De zorg moet ingericht worden op de structurele toename van luchtweginfecties. Maar toch heeft de overheid de zorgsector afgebouwd en blijven de zorgkosten – ondanks dit beleid – toenemen. Net als de werkdruk.
Iedere belanghebbende in de zorg heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en doelstellingen, meestal eendimensionaal binnen zijn eigen zichtveld. En daar gaat het mis. Dat door bepaalde acties voordelen worden behaald op één plaats is mooi, behalve als dat – buiten ons zicht – op een andere plaats tot verhoging leidt. Verzekeraars en de controle-instanties lopen geen risico, maar de zorgmedewerker is steeds minder met zijn vak bezig. Om dit gat te vullen worden er extra kosten gemaakt.
Er zijn steeds meer schakels die directe invloed op elkaar hebben. Als we echt bestand willen zijn tegen de verwachtte ontwikkelingen in de zorg dan moeten we samenwerken in ketens en netwerken. Samenwerken is echter een cultuur die de zorg niet gewend is. Daarom moet de zorg overschakelen naar een andere cultuur en werken aan relaties in aangrenzende schakels binnen een keten of netwerk. Dat is lastig, maar er zijn hulpmiddelen voor.
De belangrijkste twee doelstellingen zijn: effectieve inzet en werken waarvoor je bent opgeleid & waar je plezier in hebt. Voor effectieve inzet is kennis nodig van de keten. Waar wordt tijd verspilt? Hoeveel procent van onze tijd zijn we bezig met het oplossen van problemen die deels ook op andere plaatsen in de keten worden veroorzaakt? Dat ‘veroorzaken’ gaat vaak onbewust en meestal door verkeerde aannames die niet zijn afgestemd. Dit kost tijd en nog meer capaciteit.
Kennis van proces, variaties en onvoorspelbaarheden in de keten zorgt ervoor dat we samen kunnen nadenken over oplossingen. Er zijn voldoende tools om dat inzichtelijk te maken. Werk doen waarvoor je bent opgeleid betekent ook in diezelfde keten kijken waar je bijvoorbeeld niet-zorgtaken anders kan organiseren. Zo kan een zorgprofessional alleen bezig zijn met zorg en een facilitair medewerker met bijvoorbeeld voorraadmanagement in de kast.
Klinkt allemaal leuk, maar collega's overtuigen dat het anders moet is al lastig. Laat staan een hele organisatie meekrijgen, en al helemaal over organisatiegrenzen heen. Cultuur van organisaties zijn bepalend voor samenwerking tussen afdelingen. Het F2Connect kompas voor de zorg houdt rekening met samenwerken in processen, in een passende cultuur.
Werken aan onderlinge relaties en kennis van de integrale keten is noodzakelijk voor een succesvolle transformatie. Daarnaast moeten de verschillende richtingen van het kompas allemaal geijkt zijn. Pas dan kun je koers zetten naar een bestemming; kwaliteit van zorg én kwaliteit van leven voor de patiënt, cliënt en de zorgprofessional.
Wil je weten hoe F2Connect te werk gaat? Wil je weten welke tools wij gebruiken? En wil je bovenal nu echt eens effectief aan de slag gaan? Neem dan contact met ons op en we combineren een gezellige afspraak met toegepaste inzichten.
Het F2Connect kompas beschrijft 4 windrichtingen die in de visie op transformatie allen van toepassing zijn op onze verandertrajecten. Het kompas dient vanuit alle windrichtingen in balans te zijn en het kompas moet daarop goed 'geijkt' zijn. Zodra het kompas tijdens een transformatie niet goed geijkt is, zal het schip langzaam van koers afraken. Vaak komen zorgorganisaties hier pas achter als blijkt dat ze niet uitgekomen zijn bij de gewenste bestemming. Voor succesvolle transformatie borgt F2Connect dat alle windrichtingen in een organisatie goed geijkt zijn! Met als resultaat een gekalibreerde integrale bedrijfsvoering en maximaal rendement.
Als gedreven veranderaar, programmanager en projectleider, werk ik het liefst aan optimalisatie vraagstukken en conceptontwikkeling voor toekomstgerichte organisaties. Ik heb een sterke focus op vernieuwende concepten waarbij strategische belangen samengaan met operationele flexibiliteit, daadkracht en effectiviteit. In een veranderend zorglandschap is samenwerking en inzet naar competentie de voorwaarde om, mét plezier in het werk een maximaal resultaat te halen voor alle stakeholders. Voor mij staat resultaat voorop. Echter, de medewerking van collega’s is altijd het middel om die resultaten te bereiken.
F2Connect
Kapitein Hatterasstraat 23b
5015 BB Tilburg
Nederland
📞 +31 (0)13 460 90 10
📧 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.