Door Jan Scheffer
De supply chain in de zorgsector is de laatste jaren flink opgeschud. De corona-pandemie zette ketens op zijn kop en legde haarfijn bloot waar de risico’s lagen. Nog nauwelijks bijgekomen van de coronacrisis dient een nieuwe crisis zich alweer aan. De militaire invasie van Rusland in Oekraïne zorgt voor een complete heroverweging van supply-chains. En dit komt ook nog eens boven op de veranderingen die al in gang waren gezet door de toenemende zorgkosten, netwerkzorg, personeelstekorten en alle andere ontwikkelingen. Kortom, vanwege ‘sense of urgency’ is transformatie van de zorg in een stroomversnelling terechtgekomen. En één ding is zeker: de inzichten en opgedane ervaring gaat de zorg volledig transformeren.
Maar hoe transformeer je de zorg nou precies? De overheid geeft aan dat ze de transformatie van de zorg aan de markt zelf overlaten zodat de meest economische en zelfstandig haalbare opties worden doorontwikkeld. In de praktijk betekent dit dat iedereen dus van alles gaat proberen. Om te voorkomen dat zorgpersoneel nog verder onder druk komt te staan, zal de focus moeten liggen op verschuiving van taken naar facilitaire diensten.
Over de schutting kijken bij de ICT-sector
Mijn oudste zoon heeft zijn eigen ICT-bedrijf. Ook in deze sector ligt er een enorme druk op personeel. Met veel verschillende extra’s worden jonge onervaren ICT’ers overgehaald om voor een organisatie te kiezen. Mijn zoon heeft er echter voor gekozen om te focussen op samenwerken, vertrouwen en plezier. En dat werpt zijn vruchten af want zijn medewerkers denken er niet over om ergens anders te gaan werken. De werkdruk wordt altijd gezamenlijk opgevangen. Er is altijd wel iemand in het team die het even wat rustiger heeft en vraagt of hij kan helpen.
Wat we hiervan kunnen leren? Transformatie betekent niet alleen andere processen, of nog méér druk op minder schouders. Het betekent een andere cultuur. Het betekent samenwerken binnen en buiten de eigen afdeling of organisatie, elkaar vertrouwen in plaats van registreren, vastleggen en toetsen. En dat vraagt om gedragsverandering. Plezier krijgen in werk, kan alleen door het anders te organiseren: van zorg naar facilitair, van samen werken naar samenwerken en van registreren naar vertrouwen.
Hoge werkdruk, hoge zorgkosten, dubbele vergrijzing, netwerkzorg, corona of Oekraïne, aanleidingen om te veranderen zijn er genoeg. Probeer te voorkomen dat dit iedere keer bij dezelfde medewerkers terecht komt. Ga aan de slag met het opzetten van een robuuste organisatie die tegen een stootje kan en waar mensen plezier hebben. Plezier zorgt voor aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt en voor het minder ervaren van werkdruk ongeacht wat ons nog staat te wachten. Wees voorbereid!
F2Connect helpt de zorg met transformatie
Door vele jaren ervaring met ‘samenwerken binnen zorgketens’ zijn de laatste ontwikkelingen bekend terrein voor F2Connect. Daarnaast worden we vaak gevraagd voor onze visie op voeding, toeleveringsketens én ondersteunen we organisaties bij de transformatie naar flexibele processen. Wij doen dit op een energieke en niet bedreigende wijze, samen vanuit ieders kracht en intrinsieke motivatie. Wij regisseren het proces, brengen onze ervaring en springen bij waar nodig met noodzakelijk expertise.