Skip to main content


Vernieuwend eten & drinken concept in de ouderenzorg

Een dagelijks meerkeuzemenu is de standaard in de restaurants van de meeste verpleeghuizen in Nederland. Deze dagelijkse menu’s zijn vaak gebaseerd op een snelle, makkelijke bereiding. Er wordt nauwelijks nog vers gekookt. Het Chef’s Menu concept brengt daar verandering in. F2Connect implementeert bij steeds meer ouderenzorg instanties haar zogenaamde Chef’s Menu concept.

Geen dagelijks meerkeuzemenu meer, maar wel één lekkerder menu waar meer verse ingrediënten in zijn verwerkt. Wie heeft er nou thuis dagelijks de keuze uit meerdere menu’s? Door de focus op één goed dagmenu te leggen kan ook de kok met meer focus en passie, en bovendien efficiënter, worden ingezet. Is het dagmenu echt niet naar smaak van een bewoner, dan is er uiteraard een alternatief aanwezig.

In 2019 implementeerde F2Connect dit Chef’s Menu concept als pilot op diverse locaties. En met veel succes. De pilots werden gewaardeerd met een hogere klanttevredenheid door bewoners, bezoekers én de medewerkers. Bezoekers en medewerkers worden blij van de gezellige reuring in het restaurant door de kok en de bewoners, die regelmatig meehelpen bij het bereiden van de maaltijden. Ook blijkt dat bewoners meer en beter zijn gaan eten. Alternatieve menukeuzes komen slechts mondjesmaat voor. Logisch ook want het Chef’s Menu is verser en lekkerder. Alle pilots zijn inmiddels permanent voortgezet.

Het concept leidt daarnaast ook tot creatieve denkprocessen bij de betrokken medewerkers. Waarom eten we eigenlijk elke dag soep? En waarom in de weekenden niet iets “snackerigers” in plaats van de standaard maaltijd? Bewoners worden door de kok dan ook actief betrokken bij de samenstelling van het Chef’s Menu. “Wat was vroeger uw lekkerste soep? En zullen we die samen dan eens gaan maken?”

Het Chef’s Menu concept stelt zorginstellingen tenslotte in staat om het exploitatieresultaat te verbeteren door minder derving en een efficiëntere personele inzet.

Ook dit nieuwe jaar zijn we gestart met een nieuwe pilot, bij Pieter van Foreest deze keer. Gedurende 2020 staan opnieuw diverse locaties in Nederland op stapel om het Chef’s Menu concept te implementeren.