Skip to main content


Chef’s Menu, niets nieuws, wel zo lekker.

“Wat schaft de pot?” Een veelgehoorde vraag bij woongroepen die zelfstandig met elkaar koken en eten, terwijl in restaurants in zorginstellingen nog halsstarrig wordt vastgehouden aan een dagelijks meerkeuze menu. In drie gangen nota bene. Wie eet thuis dagelijks nog drie gangen?

Bij steeds meer zorginstellingen voeren wij het zogenaamde Chef’s Menu in. Een enkelvoudig menu (‘van de dag’) waarbij alle bewoners in beginsel hetzelfde eten. Kwalitatief hoogwaardig en een echt feest-moment.

Is dit een verschraling voor de bewoners? Deze opmerking hoorden wij eerder wel eens, maar uit ervaring blijkt dat het tegenovergestelde waar is. Wij stellen juist tijdens onze presentaties met cliëntenraden vast dat het Chef’s Menu concept op veel waardering mag rekenen. Feitelijk is het eerder een verrijking voor de bewoners. De kok kan al zijn passie in één menu stoppen, met meer verse ingrediënten. Daarnaast is er ruime keuzevrijheid. Allereerst in de vorm van een groentekeuze of een afzonderlijke passende maaltijd, voor die ene dag dat de bewoner het menu niet lust. Vanwege smaak, beleving of gewoon omdat de bewoner niet alles eet. Daarnaast is de kok, door het ‘frontcooking’ concept in het zicht van de bewoners en weet hij exact welke bewoner, wat leuk en lekker vindt. Het voelt weer meer zoals thuis; weg van de bureaucratie en met meer passie!